Zapytaj Atlas Copco: Co to znaczy mieć certyfikat ISO 22000?

Każdego roku miliony Amerykanów chorują na choroby przenoszone przez żywność, spowodowane skażeniem żywności i wody. Jeśli przebrnąłeś przez wiadomości, możesz być zaznajomiony z niektórymi z najbardziej powszechnych zarazków przenoszonych przez żywność - Norowirusem, Salmonellą i Staph. Te bakterie i wirusy powodują różnego rodzaju nieprzyjemne objawy, a czasami mogą być nawet śmiertelne. Aby zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność, ważne jest, aby poważnie traktować bezpieczeństwo żywności.

Ustanowiono normy i przepisy dotyczące zakładów przetwórstwa spożywczego, a niedawno firma Atlas Copco została pierwszym producentem sprężonego powietrza, który uzyskał certyfikat ISO 22000 w ramach swojego zaangażowania w zapobieganie zagrożeniom dla bezpieczeństwa żywności.

O ISO

ISO to Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna. Ta niezależna, pozarządowa, międzynarodowa organizacja ma członków ze 163 różnych krajów. Członkowie współpracują nad rozwojem standardów, które wspierają innowacje i dostarczają rozwiązań dla globalnych wyzwań, takich jak kontrola zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i zapewnienie, że żywność jest bezpieczna dla konsumentów. Dzięki regulacjom opracowanym przez ekspertów o światowej renomie, organy regulacyjne i rządy mogą polegać na normach ISO przy opracowywaniu wytycznych i przepisów. Z kolei konsumenci mogą spać spokojnie wiedząc, że ich produkty są bezpieczne, niezawodne i wysokiej jakości.

ISO 22000

Norma ISO 22000 ustanawia wytyczne dotyczące bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym od gospodarstwa do stołu. Ponieważ sprężone powietrze jest powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, firma Atlas Copco musiała uzyskać certyfikat ISO 22000. Proces certyfikacji rozpoczął się od audytu oddziału Oil-free Air w Antwerpii w Belgii, który produkuje bezolejowe sprężarki, dmuchawy i produkty do uzdatniania powietrza. Następnie Atlas Copco stworzył udokumentowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS), który pomaga identyfikować, zapobiegać i eliminować zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. System FSMS obejmuje krytyczny plan kontroli, analizę zagrożeń i programy zapewniające środowisko sanitarne.

Posiadanie certyfikatu ISO 22000 zapewnia producentom żywności i napojów, że ich urządzenia pneumatyczne są wytwarzane w środowisku promującym bezpieczeństwo żywności i zgodnym z międzynarodowymi normami jakości.

Czy współpracujesz z producentem, który również posiada certyfikat ISO 22000? Zostaw nam komentarz poniżej i powiedz, dlaczego ten certyfikat jest dla Ciebie ważny.