Próby wykazały, że technologia śrubowo-obrotowa jest bardziej energooszczędna i opłacalna dla przemysłu przetwórstwa mięsnego

Zużycie energii przez pompy próżniowe jest często pomijane, zwłaszcza w przemyśle przetwórstwa mięsnego. W typowym dniu pracy zakłady uruchamiają pompy rano i wyłączają je na koniec zmiany. Sprzęt pracuje nieprzerwanie przez cały dzień, chyba że pompy zostaną świadomie wyłączone podczas przerw. Do niedawna taki cykl pracy był normą, ale przestawienie się na nowe technologie sprzętowe jest coraz częstsze. Dwa duże zakłady przetwórstwa mięsnego w Queensland w Australii postanowiły przeprowadzić próby, w których porównano technologię śrubową firmy Atlas Copco z oryginalną technologią łopatkową, biorąc pod uwagę wydajność energetyczną i koszty konserwacji.

Pierwsza próba polegała na zastąpieniu łopatkowej pompy próżniowej o mocy 22 kW śrubową pompą próżniową o mocy 15 kW w drugim stopniu maszyny do pakowania próżniowego w zakładzie przetwórstwa mięsnego. Ku zaskoczeniu zespołu okazało się, że przejście na śrubowe pompy próżniowe przyniosło znaczne obniżenie kosztów konserwacji i 17-procentowy wzrost oszczędności energii.

W przeciwieństwie do technologii łopatkowej, w pompach śrubowych nie ma kontaktu powierzchniowego ani części zużywających się w komorze sprężania. Brak stałego kontaktu oznacza, że pompy śrubowe nie muszą być wymieniane co 16 000 godzin pracy, jak w przypadku pomp łopatkowych. Remont pomp łopatkowych może kosztować średnio od 12 000 do 20 000 USD, co prowadzi do całkowitej wymiany pompy po trzech lub czterech remontach. Takie ciągłe remonty kończą się uszkodzeniem pomp i w dłuższej perspektywie zwiększają zużycie energii.

Druga próba okazała się jeszcze bardziej imponująca, gdy dwie obrotowe łopatkowe pompy próżniowe o mocy 22 kW zastąpiono jedną śrubową pompą próżniową o mocy 37 kW i jedną o mocy 15 kW na drugim stopniu. Rozwiązanie próżniowe GHS VSD+ firmy Atlas Copco charakteryzowało się szybkim czasem reakcji, co pozwoliło uzyskać oszczędności energii i obniżyć koszty konserwacji. Pompy łopatkowe pracowały przy ciśnieniu 2 mbar, co stanowiło już niski punkt próżni, ale pompy śrubowe mogą pracować przy ciśnieniu bliskim 0 mbar. Mniejsza ilość powietrza w opakowaniu sprawia, że mięso dłużej zachowuje świeżość. Dłuższy okres przydatności mięsa do spożycia jest korzystny dla wszystkich - od przetwórcy mięsa po supermarkety i konsumentów.

Klienci, którzy decydują się na zastosowanie śrubowych pomp próżniowych firmy Atlas Copco, mogą zauważyć zwrot z inwestycji już po 1,3 roku, w zależności od remontu istniejących pomp. Mało tego, zastosowanie śrubowych pomp próżniowych tylko w jednej maszynie pakującej może przynieść oszczędności rzędu 170 000 USD w ciągu pięciu lat.

Więcej informacji na temat korzyści wynikających z przejścia na śrubowe pompy próżniowe można znaleźć w artykule internetowym magazynu Food Technology Manufacturing. Aby dowiedzieć się, jak system GHS VSD+ może pomóc Twojemu zakładowi przetwórstwa spożywczego, zostaw nam komentarz poniżej lub skontaktuj się z ekspertem firmy Atlas Copco tutaj.